Ve středu 10. 1. 2024 se nejstarší žáci naší školy zúčastnili vzdělávacího projektu:

PLANETA ZĚMĚ 3000 s názvem “KAMBODŽA putování k tajemné hoře “ v Otrokovické Besedě.

Pár postřehů:

Projekt nás na úvod seznámil s děsivou válečnou minulostí v Kambodže, která má dopady v podobě nášlapných min dodnes. Dozvěděli jsme se, že je pomáhají vyhledávat speciálně vycvičené krysy, které mají velmi dobře vyvinutý čich.

U zvířátek ještě zůstaneme. Základem kambodžské kuchyně je rýže a sladkovodní ryby, vše provoněno delikatesním Kampotským pepřem. Nicméně národní pochoutkou a gastronomickou specialitou je TARANTULE, kterou si můžete sami ulovit a připravit ve vesničce Skun.

Uchvátila nás mýtická rostlina Lotos indický. Legenda vypráví, kam stoupla Buddhova noha, tam vykvetl lotosový květ. Rostlina má všestranné využití od jídla po vlákna, ze kterých se vyrábí tkaniny.

A co má Kambodža společného s Českou republikou? Současný kambodžský král 13 let studoval a žil v Praze a tudíž umí mluvit plynule česky. Česká republika navíc poskytuje prostřednictvím neziskových i státních organizací rozvojovou pomoc.

Kambodža nás očarovala přírodou, hlubokými pralesy a různými živočišnými druhy. Projekt nás navedl k zamyšlení se nad aktuální problematikou dnešního světa.  Ať je to globální oteplování, kácení pralesů, pytláctví nebo vyhynutí některých druhů zvířat.

Program žáky velmi bavil, ale také si uvědomili, jaký dopad má člověk a jeho potřeby na přírodu.

Zapsala: Petra Rusňáková