Podzimní atmosféra se nám dostala pod kůži a dorazila i do tělocvičny naší školy, kde se nedávno uskutečnila akce pro školní družiny – „Podzimní řeka“. Tato originální akce spojila zábavu se vzděláváním a poskytla dětem neopakovatelný zážitek.

Uvítací básnička všechny děti naladila na podzimní vlnu. Následovala píseň „Prší, prší,“ během které se děti staly součástí přírody. Pomocí dešťových holí rozlévaly dešťové kapky po celé tělocvičně. Poté přišel na řadu barevný padák. Děti ho společně vzaly do rukou a začaly ho vzduchem vznášet. Pod ním se rozprostřely barevné míčky, představující padající kroupy. Hrou „Čáp ztratil čepičku“ se nám podařilo všechny barevné kroupy odklidit a děti se mohly pustit do další aktivity. Měly za úkol projít se po „řece“ a odstranit všechny věci, které tam nepatří. Pet lahve, papírky, obaly – to všechno bylo potřeba odstranit, aby zůstali jen ryby, raci a kamínky. Tato část akce nejen poskytla dětem zábavu, ale také je poučila o důležitosti čistoty vodních toků.

Po vyčištění řeky se děti vydaly na další dobrodružství. Podle obrázků odpovídaly na otázky týkající se života v řece a aktivit, které můžeme ve vodě provádět. Závěrečnou částí bylo proměnění se v žabky a skákání z kamínku na kamínek za obrázky, které si odnesly jako vzpomínku na tento úžasný den.

 

Zapsala: Bc Petra Migdalová